Lineup 2022.

Vacuum

(Zaječar)

Tri drugara iz obližnjeg rokenrol grada, koji su nastupali u trećoj inkarnaciji Border Rocka, vraćaju se da vas razdrmaju svojim eksplozivnim rifovima i ritmovima. Oluja je sasekla ondašnje drugo veče festivala, premestila nas sve unutra, a Vacuum „smanjila“ za popriličan broj decibela. Ovoga puta će Dejan, Ivan i Marko zagrmeti kako dolikuje – nemojte posumnjati u to ni za tren! Osam godina muziciranja, album „Prologue“ objavljen za kultnu hrvatsku kuću „Slušaj najglasnije“ i veliko iskustvo ovih muzičara garantuju da će to biti tako i nikako drugačije. Istočna Srbija pokazuje šta ima u svom arsenalu – ovaj trio je u vrhu svakako.

Les Marteaux Pikettes

(Paris, FR)

Les Marteaux Pikettes doleteće iz Pariza da odsviraju dva koncerta i – odleteće nazad. Jedan od njih biće u Kladovu. Ovaj četverac svira veseli pank rok (kasne sedamdesete, otprilike) i ujedno radi svoje dnevne poslove, tako da će im Border Rock vikend doći baš fino da u ponedeljak na poslu uživaju! Postoje od 2004. godine i uglavnom pevaju na humoristički način o ozbiljnim temama, kao što su socijalna pravda ili ženska prava npr. Njihovo ime je „iskrivljen“ francuski jezik i trebalo bi da predstavlja reč „Čekić“ u ženskom rodu(?!) Biće to jedna poletna svirka, oni samo tako i znaju.

Axis

(Kladovo)

Kota, Varga i Silviu se vraćaju na veliku binu da nam predstave svoj drugi album, na kome su marljivo i strpljivo radili tokom oviih čudnih godina. Tonu svirki su odsvirali od 2018. kada su prvi put nastupili na Border Rocku (i oduševili sve ljubitelje dobranog gitarskog vatrometa), tako da ćemo verovatno biti svedoci još utegnutije (ukoliko je to moguće) ritam sekcije iz rodnog nam grada i gitarskih bravura jednog od najboljih rumunskih muzičara na ovom instrumentu. Axis su već veliko ime na blues/rock sceni komšijske zemlje, a nadamo se da će i ova naša u nekom trenutku da ih zapazi. Biće to dovoljno.

Van Gogh

(Beograd)

Puno je vode proteklo od kako su Van Gogh krenuli Tragovima prošlosti i zaurlali Svet je moj. Doneli su Strast svojoj Zemlji čuda u kojoj vlada Besnilo. Unapred su zavapili Hodi da bi posle svega priznali: No Comment! Tako je oduvek – na Poljima snova svako pleme zna da najduže traje Opasan ples. Otprilike je ovako počelo januara 1986. godine. Bend su činili Zvonko Đukić Đule, gitarista, Srboljub Srba Radivojević, bubnjar, pevac Goran Milisavljević i basista Predrag Popović (ex Rock Express). Danas, decenijama kasnije, sa 11 studijskih albuma, ovaj bend više nikome ništa ne mora da dokazuje. Trojac koji će doći da obraduje srca svih generacija koje vole rokenrol je i ranije svirao u Kladovu, ali će im ovo biti prvi put na Border Rocku. 

Risk Of Contamination

(Craiova, RO)

Risk Of Contamination je petočlani alternativni stoner / metal sastav iz Krajove, veoma mlad, ali veoma aktivan. Ova kolekcija neobičnih momaka se upoznala tokom organizovanja koncerata po susednoj nam zemlji, a kada su otkrili da znaju da rukuju instrumentima – jedva su čekali da započnu zajedničku priču. Njihov jedinstveni brend, koji se sastoji iz energičnih i sirovih živih nastupa, uz veoma lične tekstove (na rumunskom jeziku), nateraće vas da počnete zajedno sa njima da širite rokenrol zarazu. Neka Border Rock bina bude startno mesto.

Good Ol' Bastards

(Knjaževac)

Stari znanci ljubitelja dobrog zvuka! Najbolje čuvana rokenrol tajna Istočne Srbije! Bend koji je prvi nastupio na prvom izdanju Border Rocka. Bend koji je u doba velikih korona zatvaranja nastupio i na četvrtom (skresanom) izdanju! Bend koji ne ume da kaže „Ne“ kada je u pitanju živa svirka, što je za svaku pohvalu. Videćemo kako će da im legne velika bina, veliki razglas i po zvuku bliski drugari iz Rumunije. Mi jedva čekamo! Jer, Pirke, Ikši i Slave su naša braća, da još jednom naglasimo.

Loup-Garou

(Beograd)

Loup-Garou je alternativni bluz bend iz Beograda.

Kombinujući različite muzičke pravce, poput swamp bluza, fanka, roka, kao i svinga bend teži razvijanju sopstvene verzije bluza.

Inspirisani New Orleans i Cajun kulturom, članovi benda oživljavaju duh močvara Luizijane dodajući elemente džeza i psychedelic bluza kao svojevrstan pečat. Tekstovi se bave problemima običnog čoveka – bespuće, razočaranja, prevare, ljubav, borba, kao i sve ono što u duši stvara bluz.

Ono što posebno izdvaja bend jeste autentični hrapavi vokal, koji poput Tom Waits-a ili Joe Cocker-a, uz prljave zvuke južnjačke slajd gitare, zavijajuće tonove usne harmonike i masan gruv ritam sekcije, donosi potpuno novu dimenziju bluza. Prljavo, sirovo i beskompromisno.

Pored mnoštva koncerata održanih po klubovima širom Srbije, Loup-Garou ima i ne tako mali niz odsviranih festivala, kako u Srbiji, tako i širom regiona. Ovdašnja publika ih je lepo primila u Fusionu, sada će oprobati i Border Rock, verujemo da neće biti drugačije.

Električni orgazam

(Beograd)

Polovinom januara 1980. godine, posle koncerta grupe Leb i sol, u beogradskoj kafani “Mornar” sedeli su Srđan Gojković Gile (rođen 8. aprila 1961. u Beogradu) bubnjar grupe Hipnotisano pile, gitarista Ljubomir Jovanović Jovec, takođe u grupi Hipnotisano pile i orguljaš Ljubomir Đukić. Došli su na ideju da osnuju punk grupu Električni orgazam u kojoj je Gile trebalo da svira gitaru i peva, a Jovec da bude za bubnjevima.

Prvi nastup imali su početkom juna 1980. godine u maloj sali SKC-a, kada su bili predgrupa grupi Hipnotisano pile, dakle sami sebi. Na tom koncertu nastupili su u postavi: Gile (gitara), Ljuba (klavijature), Jovec (bubnjevi), Goran Sinadinović (gitara) i Marina Vulić (bas). 

Prošlo je ohoho vremena od tada, bend je dobio prefiks „legendarni“, a zašto – pokazaće vam u „prime-time“ terminu, a trg u centru grada će biti potaman veličine, reklo bi se.