Lineup 2023.

UNiTEdriver

(Kladovo / turn severin)

Antonius ponovo jaše! Stari rege znanac, koji je već nastupao na Border Rocku (izdanje broj 2) ovoga puta ima ekipu sastavljenu od muzičara iz našeg malog grada. Bas gitaru je preuzeo još jedan rege znalac (mada za njega nema tajni ni u jednom žanru) – Vlajko (FC Apatride United, Phunk Smugglers). Nemojte da sumnjate da će i 4 žice da vozi sa istim umećem kao i 6. Još jedno iznenađenje doći će na Border Rock #7 direktno iz Antoniusove kuhinje, ali o tome na drugm mestu…

STâRV

(Temišvar, ROU)

Nekoliko gradskih muzičara je za vreme pandemije u Temišvaru započelo session druženje, uz podršku Plata O Plomo. Neki od njih bili su deo alternativne surf / rock ekipe Grave For Sale, ali je zvuk nove bande dobio zaokret ka punk rocku. Tome je sigurno doprinelo underground okruženje, koje je jedino i bilo u opticaju za vreme Covid pošasti. Tako je rođen Stârv, bend koji će se predstaviti na ovogodišnjem izdanju Border Rocka, a čine ga:

Vokali: Florin Varjan;

Gitara: Robert Baltac;

Bass: Teodor Papadopol;

Bubnjevi: Tiberiu Mijea.

STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ

(BEOGRAD)

Miki, Boško i Danilo su stari znanci na srpskoj rokenrol sceni, iako je mnogi idan danas zovu „nova srpska scena“. Ovaj energični beogradski trio koji praši već 15ak godina odlikuju sjajni live nastupi (o čemu smo bili svedoci u klubu Fusion) i lakoća sa kojom oni isporučuju sa bine ono što svaki pravi rokenrol trio i treba da isporuči. Ne može to svako, razume se. Možda neke od njih znate iz superbenda Škrtice, ili ste pak zakačili neki spot benda Turisti i učinilo vam se da deluju poznato ili ste nekada davno svratili do zgrade BIGZa i sreli ih – svakako ovi svestrani likovi plene gde god se pojave. Ipak, najbolje ih znate iz hit spota za seriju Jutro će promeniti sve… Dođite da proverite kako haos radi uživo!

divlje jagode

(* * *)

Hevi matal i hard rok sastav Divlje jagode, osnovan je 1977. godine u Bihaću. Veoma popularni na teritoriji bivše Jugoslavije, smatraju se začetnicima hevi metal stila na ovim prostorima. Gitarista Sead Lipovača Zele, pevač Ante Janković, basista Nihad Jusufhidžić, klavijaturista Mustafa Ismailovski Muc i bubnjar Adonis Dokuzović činili su prvu postavu grupe. Tokom muzičke karijere, bend je izdao nekoliko singlova i 14 studijskih albuma, a 2006. godine izdaju boks set na kome se nalazi deset albuma i jedan singl.

Između ’83. i ’85. članovi Divljih jagoda pokušavaju da se probiju u Londonu pod imenom Wild Strawberries i tamo snimaju osam starih pesama i dve nove – Wild Boys i Fire On The Water. Na koncertu u Zagrebu koji je održan povodom tog snimanja, pojavio se Ksavijer Rasel, novinar hevi metal časopisa Kerrang! inače sin čuvenog reditelja Kena Rasela. Posle toga, usledila je serija koncerata po londonskim klubovima koja se naglo prekida prelaskom Alena Islamovića u Bijelo dugme. Skeptičan prema uspehu u Londonu, Islamović prihvata Bregovićev poziv, a objavljivanje ploče Wild Strawberries u Engleskoj, pojavilo se tek 1987. godine.

Nakon 45 godina rada, ovaj bend neumorno gruva, ove godine objavili su koncertni album, a redovno snimaju i nove studijske pesme, sa ništa manjom energijom!

rulja inc.

(Lazarevac)

Rulja Inc. je autorski rock’n’roll bend nastao u Lazarevcu 2018. godine. Bend trenutno čine 4 člana: Ivan Simić- vokal/gitara, Marko Milutinović- gitara, Vuk Stojanović- bas gitara i Filip Todorčević- bubanj. Bend je do sada objavio jedan studijski album za izdavačku kuću „Multimedia Music“, pod nazivom „Ništa Skriveno“, koji je osim na svim relevantnim digitalnim platformama, dobio i svoje fizičko izdanje na disku koji se nalazi u prodaji od septembra 2022.

Bend u osnovi neguje rock’n’roll zvuk, sa primesama različitih podžanrova, koji vuku korene iz muzike koja je oblikovala muzički ukus svakog člana benda ponaosob. U muzici benda se mogu čuti uticaji domaćih bendova poput Partibrejkersa, Bjesova, Block out-a između ostallih, kao i stranih bendova poput Queens of the stone age, Kyuss, Guns n Roses, Led Zeppelin, Aerosmith, Motorhead, kao i odabranih bendova heavy metal i punk orijentacije.

Bend je čitavu 2022. proveo u promociji debitantskog albuma, nastupajući u klubovima širom Srbije, kao i festivalima, od kojih se može izdvojiti nastup na Wind rock fest-u u Vršcu, gde je bend zauzeo treće mesto u takmičarskom delu i nastup na Velikogradištanskoj gitarijadi. U istom duhu je nastavljeno i u 2023. godini. Ideja vodilja benda je što veći broj svirki gde god je to moguće, a bend već uveliko radi na novim pesmama od kojih su neke već imale koncertnu promociju na poslednjim svirkama.

GROTTESCO

(Atina, GRE)

Grottesco dolaze iz Atine. Prvi put će svirati u Srbiji, evo njihovih razmišljanja:

Pripreme za putešestvije po Srbiji:

– uvežbavanje igranja uz balkansku trubačku muziku  

– pakovanje velikih količina flaša sa rakijom

– vežbanje srpskog uličnog slenga

SAVLADANO SVE!

OK, OK…dosta je sa stereotipnim šalama. Jedina stvar koja nam treba u Serbiji je ljubav i strast prema rokenrolu i koncertima! To je ona prava stvar koja ujedinjuje ljude širom sveta!

Putujemo autom i već znamo da će to biti duuuugačak i ujedno neverovatan road trip. U stvari, to je tačno ono što Grottesco jeste!

Jedva čekamo da se zezamo sa vama, naša srpska braćo i sestre!!!

SICKTER

(Negotin / beograd)

Sickter je alternativna rok trojka nastala krajem 2017. godine u Negotinu, spajanjem 3 individualaca sa ciljem pravljenja iskrene muzike u kojoj možete čuti svaku njihovu emociju. Žanrovski se trude da budu neodređeni, pa se u njihovoj muzici mogu nači različiti uticaji. Od samog formiranja bend je radio na albumu koji je snimio Luka Matković (Citadela Sound Production) u maju 2018. godine. U dosadašnjem periodu izdali su četiri singla koje prate spotovi, kao i svoj album prvenac „Druga Strana“, koji je izašao kao samizdat. Pobednici su 4. Velikogradištanske Gitarijade 2019. Svirali su u finalu BARF festivala 2018, Groove stage-u Beer Festa 2019, Explosive stage-u EXIT festivala 2019. i u klubovima širom zemlje samostalno i kao podrška bendovima Artan Lili, Stuttgart Online, Samostalni Referenti, Bolesna Štenad…

YU GRUPA

(Beograd)

YU grupu su u jesen 1970. godine oformili gitarista i pevač Dragi Jelić, basista Živorad Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović .
Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” 29. novembra 1970. godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog mladića Miroslava Stanivuka i od te večeri su YU grupa. 

Na koncertnoj proslavi povodom dvadeset drugog rođendana grupe, okupili su se stari članovi, a dobili su i novajliju, gitaristu Petra Jelića, sina trećeg brata Radeta sa kojim su nekada davno svirali u grupi Albatrosi.

Žika, Dragi i Igor Lazić Niggor su 2010. godine putovali po Floridi. Braća Jelić su vozili Harley Davidson motore, a tom prilikom su uradili dokumentarnu seriju “Old Dixie Highway”. Povodom 45 godina rada su snimili album “Evo stojim tu” na kome je bubnjeve svirao Igor Malešević.

Žika i Dragi su proglašeni zaslužnim građanima Zemuna i počasnim građanima rodnog Kraljeva. Februara 2016. godine su odlikovani srebrnom medaljom “za izuzetne zasluge u kulturi, segment rokenrol”.
Treba li još nešto reći osim – “OBAVEZNO!”